İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Paneli

“Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı Sonsuza Kadar Yaşatılacak Milli ve Manevi Değerlerimizdir.”

 

Fakültemiz ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortak çalışması ile 10 Mart 2022 tarihinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Paneli” düzenlendi.  

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Gider’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Dr. Öğr. Üyesi Onur Tokiz, “Akif’in Sanatçı Kimliği ve Mizacı” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı’nın yazıldığı ortam ile anlaşılması gerektiğini ve Akif’in milli mücadelenin manevi komutanı olduğunu ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Aydoğdu, “Akif’te Hürriyet Tasavvuru” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı’nda en yoğun işlenen temanın “hürriyet” olduğunu ve hürriyetin olmadığı yerde “izmihlâl” hâlinin yaşanacağını vurguladı.

Doç. Dr. Adem Gürbüz,  “İstiklal Marşı’nın Doğuş Atmosferi ve Yazılış Şartları” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı’nın Hak-Batıl savaşı olarak değerlendirilebilecek bir mücadelenin ürünü olması hasebiyle doğru bir biçimde anlaşılıp özümsenmesi gerektiğini,  söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Gider, panelin muhtelif zamanlarında M. Akif’in nesil ideali hakkında konuştu. Özellikle gençlerin Asım’ın nesli olma bilinciyle hareket etmelerinin gerekliliğini ve gelecek vizyonlarını milli ve manevi değerlerle inşa etmelerinin önemini vurguladı.