Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerimiz için “Ruh Sağlığını Koruma ve Geliştirme” konulu bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi

Bingöl Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu koordinatörlüğünde, Fen Edebiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencilerimiz için “Ruh Sağlığını Koruma ve Geliştirme” konulu bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Fakültemiz öğretim üyelerinden Sayın Dr. Öğr. Üyesi Mahsum AVCI ve Bingöl Emniyet Müdürlüğümüz memurları tarafından gerçekleştirilen toplantıda, konuşmacılar “Ruh Sağlığını Koruma ve Geliştirme” ana temasında aşağıdaki noktalara vurgu yapılmıştır.

“Yapılan araştırmalarda son 30 yılda Üniversite öğrencilerinde ruhsal bozukluklarının ciddi şekilde attığı görülmektedir. Dünya sağlık örgütü, her beş üniversite öğrencisinin birinde ruhsal bir bozukluğa rastlanıldığını belirtmektedir. Özellikle kaygı ve depresif bozukluklar için yüksek yaygınlık oranlarına rağmen, ruhsal sağlık sorunları yaşayan öğrencilerin yalnızca küçük bir kısmı tedavi görmektedir. Üniversite öğrencilerinin ruh sağlığı ihtiyaçlarını karşılayamamanın sonuçları; kendine zarar verme, madde kullanımı ve bağımlılığı, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, akademik başarısızlıklar gibi sorunların daha çok artmasına ve günlük yaşam fonksiyonlarının bozulmasına neden olduğu görülmektedir. Birçok öğrencinin üniversiteye geçişin temel yaşam stres etkenine yanıt olarak ilk kez ruhsal sağlık sorunları yaşayabileceği düşünüldüğünde, kaygı ve depresif bozuklukları tam olarak ortaya çıkmadan önce önleyen müdahaleler özellikle önem taşımaktadır.”

  1. Üniversitenin ilk günlerinde yaşanan kaygı ve depresyonun normal olduğunu, yaşanan tüm ayrılıklardan sonra her yaşam dönemindeki bireylerde kaygı, depresyon, uyku sorunları ve öfke, üzüntü, yalnızlık duygularının yaşanması normal ve gereklidir. Özellikle kaygı ve depresyonun bir aydan fazla sürmesi ve bireyin yaşam fonksiyonlarını sekteye uğratmış ise bir ruh sağlığı uzmanına başvurmaları gelecekte yaşanabilecek daha olumsuz süreçler için kaçınılmazdır.
  2. Daha önce bir ruh sağlığı sorunu olan bireylerin mutlaka psikiyatrik veya psikolojik tedavilerine devam etmeleri önerilir.
  3. Öğrencilerin kişilerarası ilişkileri, arkadaş ilişkilerine dikkat etmelerinin yanında, bağımlılık yapıcı madde vb. durumlardan uzak kalmaları ruh sağlığını koruması acısından önem arz etmektedir.
  4. Kişinin karşılaştığı zorluklar karşısında kendisini toparlayabilmesi, olayları yönetebilmesi ve uyum sağlayabilmesi için psikolojik sağlamlığını ve psikolojik bağışıklığını güçlendirmesi önerilir.
  5. Öğrencilerin öncelikle kendilerini tanımaları (duygu, düşünce, bedensel duyumları, dürtülerini) ve bu durumlarda karşılaşılan herhangi bir olumsuzluk karşısında destek almaları önerilir.
  6. Okumanın, kendini ifade etme yeteneğini geliştirme, araştırmanın, kariyer planının yapılması hem zihinsel olarak rahatlamanın hem de geleceğe ilişkin oluşan kaygının azalmasını sağlar.
  7. Bireyler, değerler, manevi gelişim, öz şefkat süreçlerini işletmeli ve kendisine yönelik varsa olumsuz inançları bunlara yönelik okumalar yapması, farkındalık eğitimlerine katılmaları önerilir.

 

Son olarak konuşmacılar öğrencilerimizin herhangi bir zorluk karşısında başvurabileceğiniz kurumları aşağıdaki gibi sıralayarak toplantıyı neticelendirmişlerdir.

 

  • Üniversitemizin psikoloğu
  • Aile hekimi
  • Devlet hastanesindeki psikiyatri ve psikologlar
  • Yeşilay (Yedam)
  • Bölümlerin Bölüm Başkanları ve Danışmanlar