Psikoloji Bölümü

TANITIM
Bingöl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü 2014–2015 eğitim-öğretimde açılmıştır.
 
Psikoloji bölümümüz; öğrencilerine modern psikolojinin temel kuramları ve uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazandırmanın yanında kapsamlı eğitim ile çalışma ortamında etkin, girişimci, üretken, içten denetimli, sorumluluk ve risk alabilen, hareketleri yüksek ve olumlu benlik algısına sahip bireyler yetiştirmeyi sağlar. Psikoloji bölümü, psikoloji bilgisi ve psikolojinin bilimsel bulgularını, her alanda aktararak var olan sonuca çözüme katkı sağlayan, empatik anlayışa sahip, kişiler arası iletişimde etkin psikologlar yetiştirmeyi sağlar. Bölümümüzde, psikoloji alanındaki yeni gelişmeler ve farklılıkların gözetilmesiyle batı bölgelerindeki bölümlerde modern bir psikoloji eğitimi amaçlanmaktadır. 
 
Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde ağırlıklı olarak “Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Klinik Psikoloji (Uygulamalı Psikoloji) ve Deneysel Psikoloji” alt alan dersleri okutulacaktır. Böylece, hem bilgilerin üretilen bir bilim insanı, hem de bu bilgileri pratiğe dökebilen birer uygulamacı olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda müfredat programımız, hem bilimsel yöntemler, hem de uygulamaya yönelik dersleri kapsamaktadır. Bölümümüz, tüm bunlara ek olarak ilgi çekici ve konforlu bir eğitim olanağı sunmayı hedeflemektedir.
 
Bölümümüzün akademik kadrosu, 2019-2020 akademik yılı içeriğinde 2 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisinden oluşmaktadır.
 
Psikolojik Danışmanlık?
Psikolojinin bütün dünyada bilinen ve saygın bir yeri olan temel bir bilimdir. Genç bir bilim dalı olmasına rağmen çok hızlı bir gelişme göstermiş ve bilim dünyasında kendisine önemli bir yer edinmiştir. Psikoloji, insanın davranışlarının fiziksel ve duygusal açıdan genişleyen şekilde inceler. Diğer bir ifade ile psikoloji, kişiliği, duygu, düşünce ve gelişimi ile bir bütün olarak ele alır ve inceler. kısaca psikoloji, “akıl ve davranış bilimi” olarak da geliştirilebilir. Psikolojinin bilimsel çözümü farklı yollarla insana uygulanarak; Hastalıkların kısa sürede uzatılarak kontrol edilmesi ve bunların istendik bir şekilde değiştirilmesini sağlar. Başka bir mutlulukla psikoloji biliminin bazı hastalıklarının daha ortaya çıkmadan kontrol edilmesini ve bireyin mevcut bölümlerinin kanalize edilmesini sağlar. Aynı şekilde psikoloji problemlerinin çözümüne yönelik somut önerilerin geliştirilmesi ve bu bilgilerin bireyin yaşamının aktarılmasını sağlar. Psikolojideki evrendeki karmaşık varlıklar olarak tanımlanan insan aklını bilim merceği yerine koyarak incelemeye çalışır.
 
Psikolojinin Tarihi
İnsan varlığıyla ilgili merakımızın sistematik ve sistemli olarak çalışılması, Antik Yunan düşünürlerinden Homeros ve Aristo gibi klasik felsefecilere dayandırmak mümkündür. Psikoloji, 19. yy 'da insan duyu ve algılarını onaylı olarak çalışan, Weber ve Fechner ile hatırlama ve unutmanın doğasını araştıran Ebbinghaus ile bilimselleşmiş ve 1879'da ilk psikoloji laboratuvarını kuran W. Wundt ile bağımsız ve pozitif bir alan olarak ortaya çıktı. Psikolojinin bağımsız bir bilim dalı haline gelmesinde her ne kadar yukarıda adımızı saydığımız değerli bilim insanlarının çok ciddi katkıları olsa da bunda en büyük payın Sigmund frued'e (1856-1938) ait olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Frued Psikoloji alanında ilk kapsamlı kuramı -Psikanalizm- ortaya koyma psikolojisinin ortaya çıkmasında mihenk taşı görevi görülmüş. Aynı şekilde bu kuram uzun yıllar süren psikoloji birimlerinde de çoğalmalar oluşmuştur. Ortaya yayımlanan resimlerle 1950'ye kadar J. Watson'un başını çektiği “Davranışçılık” akımı etkili olmuşken, 1950'den itibaren “Bilişselcilik” önem kazanmıştır.
 
Psikolojinin Temel Soruları
Akıl nedir? İnsan aklı nasıl çalışır? Bireyde öğrenme nasıl gerçekleşiyor? Etkili ve verimli bir öğrenme nasıl gerçekleşir? Hangi yaşta, hangi bilgiler, kimler ve nasıl öğretilir? Bellek nedir? Belleği unutma ve hatırlamak nasıl olur? Bireyi yapan bilgi, beceri ve bunların normal şartlarda ortaya çıkan özellikleri nelerdir? Algılama nedir? Duyu ve algılarımız nasıl çalışır ve onlara ne kadar güvenebiliriz? Algılarımızı neler etkiler? İnsanlar ne zaman ne şekilde davranırlar? Davranışlar aklımızın ürünü ise ve akıl da işaretli olarak incelenebilirse, insan ve hayvan davranışlarının sürdürülebilmesi ve kontrollerin azaltılması mümkün müdür? O arkadaşımız neden böyle davrandı? Ben neden bu şekilde bir tepkide bulundum? Neden umut ve nasıl mutlu olabilirim? Sağlıklı birey nasıldır? Hangi davranışlarımız normaldir? Normal dışı davranışlar nelerdir? Birey yalnızken grup içerisindeyken neden olamaz? Kime zeki nedir, kime yetenekli denir mi? Çıkmazı çıkarabilir mi? Ruh sağlığı nedir? Davranışlarımız ve performansımız üzerinde kalıtım mı yoksa çevre mi daha etkili? vs. İşte psikoloji ve benzer soruların cevabını arar. Bu soruların psikolojisi bağımsız ve güçlü bir bilimin içinde kalıyor. Bu özgürlük aslında uzun süredir devam ediyor.
 
Psikolojinin Başlıca Araştırma Konuları
Davranışın Fizyolojik Temelleri, Bilişsel Evrim, Duygu-Biliş Etkileşimleri, Benlik Gelişimi, Tutum, Bellek, Öğrenme, Çağrışım, İstidat ve Yetenekler, Zekâ, Hatırlama ve Unutma, Motivasyon, Duygu ve Heyecanlar, İlgiler, Kişilerarası İletişim, Bozuklukları, Psikoterapi, Algılama ve Duyum, Bilişsel Süreçlerde Dilsel Etkiler, Tüketici Davranışı, Olasılık ve Risk, Öngörü ve Tahmin, Yargı ve Karar Verme, Bilişsel Uzmanlık, Uzman Sistemlerde Bilgi Mühendisliği, Karar-Destek Sistemleri, Çocuklarda Akıl Kuramı, Temsili ve Temsil Ötesi Yetilerin Gelişimi vb.
Dört yıllık lisans eğitimi sonucu öğrenci;
• Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
• Mesleki yaşamlarında ve iş hayatlarında kullanabilecekleri bilgi ve edinilebilir bilgiler edinir.
• İnsanın olumlu iletişim becerileri ve tekniklerini kazanır.
• Ruhsal sağlık sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini alır; kendisiyle ve çevresiyle uyumlu bir yaşam sürdürebilme becerisi kazanır.
• Gelişim Psikolojisi, Klinik Psikoloji (Uygulamalı Psikoloji), Deneysel Psikoloji Endüstriyel Psikoloji ve Sosyal psikoloji gibi bölümlerdeki bölümlerden birine lisans üstü eğitim alınabilir.
• Psikoloji Topluluğu hizmetleri ile düzenlenen, üniversite içi ve dışı birçok bilimsel ve sosyal etkinliğe katılabilir, ulusal ve uluslararası psikoloji ile etkileşim içinde çalışabilir ve AR-GE çalışmalarında aktif rol alabilir.
• Sosyal sorumluluk projelerinde görev alabilir.
• Araştırma ve uygulama işlemlerinin sürdürülmesiyle katılabilir.
• Yurt dışı “Erasmus / Sokrates Öğrenci Değişimi” programlarından faydalanabilirsiniz.
• “Bilim insanı -Uygulamacı” bir nitelik kazanır.
 
Mezun olduktan sonra ise sağlanır;
• “Psikolog” ünvanı alırlar,
• Kamu kurum ve kuruluşlarında, sağlık kurumlarında, Emniyet ve Askeri birimlerde, aile ve çocuk mahkemelerinde, ruh sağlığı birimlerinde, “psikolog” ünvanı ile görev yapabilirler. 
• Lisans üstü eğitim hizmetleri varsa “Uzman psikolog” olarak görev yapabilirler.
• Psikoloji bölümü ve bazı diğer lisansüstü eğitimler yapabilirler.
• Akademisyen olarak, Araştırma görevlisi, Uzman ve Okutman olabilirler.
• Özel dershane, kolej ve diğer özel eğitim kurumlarında çalışabilirler.
• Rehabilitasyon koşullarında görev alabilirler.
• Özel şirketler, fabrikaların, kurum ve ödemelerin “insan kaynakları” bölümünde görev alabilirler.
• Reklamcılık, halkla tanıtım, pazarlama, finans sektörü, bankacılık, bilişim teknolojisi, güvenlik şirketleri, e-iş ortamlarında uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışırlar.
Psikoloji'nin uygulama alanları her geçen gün artmakta ve güçlenmektedir. Son dönemlerde özellikle Endüstriyel-Örgütsel Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Adli Psikoloji, Spor Psikolojisi, Din Psikolojisi, Çevre Psikolojisi gibi uygulama tedavisi önem ödeme psikoloji mezunlarına iş için geniş bir yelpazeden seçenek imkanı sunmaktadır.